Faalangst voor rijexamen: rijschool Marco van Tol helpt je ermee omgaan

 

Rijden en faalangst

Het is logisch dat je zenuwachtig bent voor je rijexamen. Sterker nog: die spanning kan soms ook helpen. Door de adrenaline die je aanmaakt, let je extra goed op. Maar bij sommige leerlingen neemt de spanning zo toe dat ze juist niet meer kunnen autorijden. Ze hebben last van ernstige faalangst voor hun rijexamen. En die angst zorgt ervoor dat ze alles vergeten waar ze zo hard voor gewerkt en op geoefend hebben.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Hoe we je afhelpen van faalangst voor je rijexamen

Als je zo gespannen bent voor je rijexamen dat je ervan blokkeert, betekent het dat er iets mis is gegaan in de voorbereiding. Een goede rijinstructeur heeft het meteen in de gaten als leerlingen gespannen zijn en bereidt ze vervolgens zo goed voor dat er van faalangst geen sprake meer is. Dat kan alleen door jouw spanning serieus te nemen en te laten merken dat het niet erg is om fouten te maken. Als jij aanleg hebt voor faalangst, is het ergste dat kan gebeuren een rijinstructeur die daar niks van snapt. Hij of zij maakt het probleem dan elke les een beetje groter, waardoor de kans groot is dat je moet afrijden met faalangst. Bij rijschool Marco van Tol pakken we het daarom anders aan.

Leerling aan het woord

Ontdek in de onderstaande video hoe Charmaine het lessen bij Marco van Tol ervaart.

We laten je rijden zonder angst

Ik ben een rustige en geduldige rijinstructeur. Boos worden omdat je een fout maakt, zit niet in mijn natuur. Ik denk ook niet dat boos worden de manier is om je te leren rijden. Wat wel werkt? Dat ik jou leer kennen en zo kan bepalen welke aanpak bij jou past. Ik vraag je bijvoorbeeld naar je ervaringen in de auto. Waar heb je goede herinneringen aan en waar minder? Misschien heb je ooit een ongeluk meegemaakt als passagier of heb je op een andere manier een negatieve ervaring in het verkeer gehad? Allemaal dingen die mij helpen om jou op de juiste manier les te geven. We kunnen samen die mooie rondreis visualiseren, die je samen met je vrienden wil maken. Of, als dat een brug te ver is, focussen op je eerste ritje naar het strand? Of gewoon je reistijd naar je werk een stuk verkorten met de auto? Bij rijschool Marco van Tol bepalen we samen de route: een route die bij jou past. Ook als je faalangst hebt.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Bij leerlingen met faalangst, bouw ik de lessen rustig op. Ik laat je eerst alleen sturen en voeg heel langzaam andere vaardigheden toe. Pas als jij zeker bent over de handeling die je moet uitvoeren, gaan we verder met de volgende stap. Elke les staan we uitgebreid stil bij wat je goed hebt gedaan en welke vorderingen je hebt gemaakt. Soms komen we tijdens de lessen tot de conclusie dat rijden in een automaat je misschien meer rust geeft. Als dat het geval is, kun je gewoon verder lessen bij rijschool Marco van Tol: je kunt bij ons namelijk ook je automaat rijbewijs halen.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Oplossingen voor faalangst in de auto

Proefles of Persoonlijk kennismaken?

Plan een proefles en stap in bij de vriendelijkste rijinstructeur van Hoorn en omgeving